DIY Delfs blauw serveten op Oesterschelpen







Als het laag water is op het Wad dan zie je heel veel oesterschelpen liggen. Het zijn niet de hollandse oesterschelpen, maar de Japanse oesterschelp.
 
De Japanse oester komt oorspronkelijk van de Aziatische kust van de Stille Oceaan. Vanaf de jaren ’60 werden de Japanse oesters uit Japan door kwekers in grote aantallen naar Zeeland gebracht. De Nederlandse platte oester had namelijk erg te lijden onder een oesterziekte en de kwekers dachten dat de Japanse oester sterker zou zijn. De kwekers verwachtten dat de oester zich niet uit zichzelf zou gaan voortplanten in het koude Nederlandse water en dat ze de import-oester veilig naar Nederland konden brengen. Helaas bleek de koude geen probleem, want halverwege de jaren zeventig vermenigvuldigden ze zich massaal.
 
In de Waddenzee is het dier in 1983 ingevoerd. De Japanse oester komt nu dus voor in de Waddenzee en het deltagebied. Nog steeds neemt de hoeveelheid Japanse oesters in deze gebieden toe. 
 
Ik zoek ze op het Wad en maak er deze leuke delfts blauwe schelpen van. Dat doe ik door allereerst de schelp goed schoon te maken en dan met primer wit de verven. Daarna knip ik de delfts blauwe figuren die op de servetten staan uit en plak met decoupage lijm de figuren in de schelp. vernis erover en klaar!




Reacties